1. sukukokous

Kertomuksia 1. sukukokouksesta

Sukukokous

Pyykköjen sukuseuran perustamiskokous 10.7.2005

Tervetuloa sukuseuran perustamiskokoukseen tänne Viekin kirkkoon. On mukavaa nähdä teitä täällä paikanpäällä näin runsaasti. Varmasti teille, jotka olitte tutustumiskäynneillä vanhimmissa tiedossa olevissa esivanhempiemme asuinpaikoissa. Heräsi mielikuva millaista elämä oli ennen? Ajatus sukuseuran perustamisesta virisi viime syksynä kun Kari Pyykkö oli saanut koottua oman tutkimuksessa lisäksi Urho Virkkusen, Rose-Marie Lehden, Sirkka Kajon ja Pirjo Pyykön sukututkimustulokset yhdeksi tiedostoksi. Lisäksi useat teistä ovat keränneet ansiokkaasti tietoa omista läheisistänne. Samoin ko. asiasta tiedottamisessa teistä on ollut suurta hyötyä. Jorma Pyykön tutkimuksesta geeniperimän kannalta olemme saaneet häneltä runsaasti tietoa mm. esivanhempiemme asuinpaikoista. Hyvin paljon olen saanut teiltä myönteistä palautetta keskusteluissa, sähköpostilla ja puhelimessa: mm. Kuinka on aivan ihanaa kun jotkut ovat kiinnostuneet ja jaksavat tehdä sukututkimusta! Henkilörekisterin lisäksi on koottu muitakin tietoja mm. Historiaan liittyvää, muinaislöytöjen osoitetietoja, valokuvia, karttoja, muistelmia ym. Moni laittoi teille kaikille terveisiä kun ei päässyt tällä kertaa tulemaan mutta ovat kiinnostuneet tulemaan sitten seuraavilla kerroilla kun jatkossa ovat mahdollisesti jo sukujuhlat.
Seppo Pyykkö

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Historian siipien havinaa Pyykköjen sukukokouksessa

Kauniina sunnuntai-aamuna heinäkuun 10. päivänä 2005 kokoontui Lieksan kirkolle joukko innokkaita sukukokoukseen osallistujia. Tämä oli päivä, jolloin sukututkija Kari Pyykön uni toteutui. Vuosia sitten hän oli nähnyt unen, jossa hänelle ilmoitettiin, että hänen tehtävänä on koota Pyykköjen suku yhteen. Tämä suuri päivä alkoi tutustumiskäynneillä omien esivanhempien asuinsijoille Niemelään, Pyykölänvaaraan ja Turulaan. Nykyisinkin tilat ovat sukuun kuuluvien omistuksessa. Pyykköjen suku jakautuu kahteen päähaaraan: Niemelään ja Pyykölänvaaraan. Sigfred Pyykkö on suvun kantaisä ja hänen todennäköinen asuinpaikka 1600-luvun lopulla on ollut Turula.

Niemelän tilalla asuu nykyään Eila Martikainen, joka otti vieraat ilomielin vastaan. Tila sijaitsee Viekijärven rannalla. Tavallisesti rakennettiin korkeille paikoille, kuten vaarojen laelle tai järvien rannoille, kertoi sukututkija Kari Pyykkö. Hän lisää myös ja osoittaa kädellään, että tuolla lähistöllä olevat pellot ovat olleet veden peitossa aikaisemmin. Hän esitteli Niemelän haaran alkuperäisen talon jäänteet eli vanhan, hyvin säilyneen kivijalan. Kävelimme myös rantakallioille ihailemaan aikoinaankin käytössä ollutta venepoukamaa.

Pyykölänvaara sitä vastoin sijaitsi vaaran laella vihreiden peltojen ja metsien ympäröimällä paikalla. Tilan nykyinen isäntä Tuomo Hiltunen esitteli vieraille vuonna 1797 rakennettua kaksikerroksista aittaa. Aitan sisältä löytyy jopa joitakin vanhoja muistiinpanoja. Aikaisemmin aitta oli ollut harmaa, mutta nyt se on maalattu hienon punaiseksi. Muun muassa Andreas Pyykkö (1784-1832), yksi Pyykölänvaaran esi-isistä on asunut kyseisellä tilalla. Hänen mustekynällä, kauniilla käsialalla kirjoitettu vanha kirja vuodelta 1820 löytyy Helsingin yliopiston kirjastosta. Kirja kertoo sen ajan kristillisyyden tilasta Pielisjärvellä.

Turulan tilalla meidät vastaanotti Kärkkäisen perhe. Tilan rakennukset olivat oiva yhdistelmä vanhaa ja uutta. Pihaan oli istutettu valtavasti kukkia, jotka olivat parhaassa väriloistossa. Vieraat tutustuivat päärakennukseen, savusaunaan, kellariin ja aittaan, joista löytyi mielenkiintoisia vanhoja esineitä. Tutustumiskierrokseen ihmiset olivat hyvin tyytyväisiä. Se oli monien mielestä päivän parasta antia. Vieraat olivat myös erittäin kiitollisia ystävällisestä mehutarjoilusta, josta he saivat kaikilla tiloilla nauttia helteisenä kesäpäivänä.

Pienen tauon ja välipalan jälkeen alkoi Jumalanpalvelus Viekin kirkossa, johon kokoontui noin 200 sukukokoukseen osallistujaa. Jumalanpalveluksen suoritti pastori Kim Rantala ja kanttorina toimi Tiina Leinonen. Lauluesityksistä vastasi Anne Kajo, jonka kaunista ääntä ihailtiin kovasti. Seppo Pyykkö Lahdesta avusti Raamatun tekstien luvussa.

Seurakuntatalolla oli päivän aikana esillä sukututkijoiden Kari Pyykön ja Sirkka Kajon vanhoja valokuvia ja Karin sukututkimustietoja kaikkien luettavissa. Erityisen suurta huomiota herätti Karin alustava julkaisu, noin 400 sivua kattava tietojätti, joka sisältää Karin oman tutkimusosuuden sekä tietoja seuraavilta sukututkijoilta Urho Virkkuselta, Jorma Pyyköltä, Sirkka Kajolta, Rose-Marie Lehdeltä ja Pirjo Pyyköltä. Kari toivoo suvun jäseniltä ja ulkopuolisiltakin lisämateriaalia, tietoja perheistä ja suvun tarinoita lopullista julkaisua varten.

Ennen varsinaista sukuseuran perustamiskokousta oli kahvitarjoilu ja arpajaiset, joiden aikana sai tutustua sukulaisiin. Tarjoilusta vastasivat Hilkka ja suntio Seppo Pyykkö. Lapsille oli järjestetty piirustuskilpailu, jonka aiheena oli Pyykköjen sukukokous. He piirsivät hienoja piirustuksia. Alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen perustamiskokous jouduttiin pitämään Viekin kirkossa runsaan osanoton vuoksi. Seppo Pyykkö Lahdesta toivotti osallistujat tervetulleiksi. Suntio Seppo Pyykkö kertoi Viekin kylän historiasta ja Urho Virkkunen omasta sukututkimustyöstään. Kari Pyykkö esitteli suvun esi-isiä ja jatkotutkimussuunnitelmia ja Pirjo Pyykkö kertoi, kuinka hän innostui sukututkimuksesta ja kuinka hänen työnsä eteni. Suntio Seppo Pyykön toimiessa puheenjohtajana virallisessa sukuseuran perustamiskokouksessa hyväksyttiin sukuseuran säännöt ja valittiin hallitus. Karjalaisten laulu kajahti tilaisuuden päätteeksi. Ennen kotimatkaa oli vielä hetki aikaa seurustella ja vaihtaa yhteystietoja. Seuraava Pyykköjen sukukokous on parin kolmen vuoden kuluttua.

Kirjoitti: Pirjo Pyykkö

 

 

Pohjois-Karjala, Vieki 10.7.2005

Eli ensimmäinen sukukokous oli ja meni, itselleni tapahtumasta jäi mieleen lähinnä melkoinen häslinki ja kiire. Seuraava yö menikin sitten siinä että jokainen suvun jäsen kävi unessani valittamassa et olipahan huonosti järjestetty tapahtuma… ja Pyykköjähän oli paikalla n. 200 vieraskirjan mukaan, joten yö sujui rattoisasti….

Muutamia asioita jäi tekemättä ja seuraava tapahtuma onkin sitten jo helpompi järjestää kun nyt tiedämme missä menimme vikaan. Palautteen perusteella tapahtuma meni kuitenkin ihan hyvin.

Päivän aloitimme tutustumisreissulla Niemelään, Pyykölänvaaran ja Turulan tiloihin. Turulasta on tullut tietoa että kyseessä ei olisikaan juuri se paikka jota Sippo v.1668 asutti vaan kyseinen paikka olisi Marjovaaralla, Viekistä etelään. Samantapainen paikka on kuulemma sekin, asumaton tosin, kertoi Seppo (Lahti). Tuo tutustumisreissun kohteena ollut Turula, olisi siirretty paikalleen myöhemmin tuolta alkuperäiseltä paikalta.

Tutustumisreissulle osallistujia olikin reippaasti ja sääkin suosi, lämmintä ainakin riitti. Jaoimme osallistujat kahteen ryhmään. Oheisista linkeistä näet ketä paikalla oli: ryhmä 1 ja ryhmä 2. Turulassa mahduttiinkin jo kaikki sitten samaan kuvaan. Turula.

Valokuvia tapahtumasta en ole saanut muilta kuin Airilta, Sepolta ja Sirkalta, joten toivoisin että kaikilla joilla valokuvia on, niin lähettäisitte niistä minulle kopiot selityksineen. Tallennan ne arkistoon tulevia sukupolvia/sukukokouksia varten.

Seurakuntatalolle oli Seppo (Vieki) järjestänyt tarjoilun ja se toimi hienosti, sinne olin itse tuonut tullessani muutamia valokuvia ja muuta materiaalia, kuten myös Sirkka Kajokin, lisäksi Sirkka järjesti arpajaiset.Toin paikalle 4 kpl sukukirjoja joita useampi henkilö taisi selatakin. Sukutieto lomakkeita joita paikalla oli, muuten odottelen edelleen, 2 henkilöä on tähän mennessä toimittanut niitä minulle. Lisäksi kuulin että useampi henkilö olisi sanonut ettei heidän tietojaan löydy kirjasta. Niitä tietoja kaipailen minäkin.

Sukukokous alkoi Viekin kirkossa, Sepon (Lahti) pitämällä avauspuheella joka tosin ei valitettavasti kuulunut kovin hyvin, mutta tästä näet mitä Seppo puhui. Sen jälkeen Seppo (Vieki) kertoili Viekin ja kirkon historiasta, valitettavasti häneen puheestaan minulla ei ole tallennetta. Sen jälkeen olikin Urhon vuoro, valitettavasti mikrofoni temppuili sen verran että hänenkin puheensa jäi kuulematta. Urholle puheenvuoro tuli yllätyksenä joten häneltäkään ei ole tuosta tallennetta. Jospa Urho toimittaa minulle siitä jonkinlaisen version.

Sitten olikin vuorossa itseni pitämä esitelmä suvun historiasta, siitä vähästä mikä meillä tällä hetkellä on tiedossa. Muuten meni kuulemma hyvin mutta sorruin helmasyntiini ts. innostuin vaihteeksi puhumaan liian nopeasti. Siis enhän minä ole liian nopea, muut ovat vaan niin hitaita 🙂

Omasta mielestäni parasta antia oli Pirjon puhe ja sai ansaitut raikuvat apdlodit päätteeksi, 0nneksi Pirjo on joukossamme mukana. Hänen esiintymisvarmuutensa ja taitonsa puhua on sitä luokkaa että tiedänpä kyllä kuka seuraavissa sukukokouksissa pitää esitelmiä…

Sitten olisikin vuorossa ollut oma puheeni, mutta katsoin että erilaisten tapahtumien vuoksi tuo sukukokous oli jo venynyt pitkäksi ja ajattelin että jos minä vielä selostan jotakin, niin se jatkaisi tapahtumaa liikaakin ja ehtiihän sen lukea tästäkin. Ensiksi olisin kyllä hieman nolona toppuutellut Pirjoa, ei minun tietomäärä ja eikä muistini ole niin erinomaisia kuin hän tuossa puheessaan mainitsee.. Puhumattakaan siitä että olisin varsinaisesti sukututkija.. Seuraavaksi olisin kyllä kiitellyt Urho Virkkusta uudestaan, muistelen että Seppo antoikin hänelle kiitokseksi suvun tutkimisesta savustuspöntön, ennen sukututkijoiden puheenvuoroa??? Se siitä hyvästä muistista.

Seppo (Lahti, Pirjon isä) on ollut myös erittäin tärkeä henkilö minulle ja myös Pyykön sukuseuralle ja hänet olisin myös maininnut kiitoksin. Niin ja Sirkka (Kajo) meinasi jo vallan unohtua, paljon on tietoa mitä on vaihdettu ja tullaan vielä vaihtamaan. Ja puhehan olisi päättynyt näin: Nyt kun olette jälleen kerran yhdessä, niin muistakaahan pitää yhteyttä sukulaisiinne.

Sitten alkoikin sukuseuran perustamiskokous ja se myös aikanaan päättyi. Sukuseuran Hallitukseen valittiin Seppo (Lahti), Pirjo, Seppo (Valtimo), Osmo ja Sirkka Kajo, ai niin ja minutkin vielä. Katsotaan nyt mitä me saadaan aikaiseksi.

12.8.2005 Kari Pyykkö

Comments are closed.