Niemelan_pyykkoja

Niemelän Pyyköt ovat Paavo Pyykösen s. n. 1673 jälkeläisiä. Hänestä ei ole löydetty kirjallista todistetta siihen että hän olisi Viekin Sippo Pyykösen jälkeläisiä. Dna tutkimuksen perusteella kyse on samasta suvusta.

Niemelän tila sijaitsee Pohjois-Karjalassa, suurinpiirtein Viekin ja Lieksan puolivälissä. Viekijärven rannalla, Kääläkän niemessä. Kääläkkä nimenä löytyy 1700 luvun rippikirjoista muodossa Käläckä. Terho Itkosen mukaan Kälkä nimeen liittyisi saamen geadgi  =Kivi. Ja kivikkoahan tuolta niemestä löytyy, kuten tuosta Niemelän ilmakuvastakin näkyy. Tarkemmin nimistä löytyy tietoa Alpo Räisäsen artikkelista: Saamelaisjäljet Kuusamon ja Posion paikannimistössä.

Tila on perustettu 1726, siitä koilliseen n. 4 km sijaitsee Pyykkölänvaara, joka oli Viekin Sippo Pyykösen ja sen jälkeen hänen jälkeläistensä hallinnassa. Molemmilla tiloilla asuu edelleen Pyykköjen jälkeläisiä, Niemelässä Martikaisia ja Pyykkölänvaaralla Hiltusia.

Niemelään liittyviä dokumentteja Juho Pyykön perunkirja ja maakirjat 1850, vero 1905

Alla Niemelän kartta ja ilmakuva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paavon jälkeläisistä Juho s. 17.12.1812 muutti Savijärvelle joka sijaitsee Nurmijärven ja Jonkerin välissä. Sieltä hän muutti kruununtorppariksi Talvivaaraan. Alla Talviaisvaaran ilmakuva. Juhon pojista Juho rakensi talon joka ilmakuvassa näkyy tummana, portailla istumassa Olavi Pyykkö. Toinen poika Antti jäi pääpaikalle, joka on kuvassa koivun takana vasemmalla.

 

 

 

 

 

 

 

 

Talviaisen kartta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pyhäkoulu Talviaisella, liivipukuinen on Antti Pyykkö s. 24.6.1878

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antin poika Viljo muutti Talviaisen tilasta lohkaistuun Koivulaan vasemmalla: Olavi ja Unto Pyykkö, oikealla Viljon perhe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juhon 3.9.1857 perhe, vas. Martta, Meriläinen?, Sikke os. Savelius sylissä Irja, Juho, Reittu,Helmi os. Kärkkäinen sylissä Helvi, Otto, Eva os. Matilainen sylissä Timo ja Allan. Suvulla ei ollut enää varmaa tietoa siitä mitä sukua Antti ja Juho olivat keskenään. Oikealla rippikirjan kuva josta käy ilmi että he olivat velipuolia. Samoin oli unohtunut tieto siitä mitä tapahtui Juhon ensimmäiselle puolisolle Tiina os. Saveliukselle s. 11.3.1855. Hänen arveltiin menneen Viipurin, todellisuudessa hän kuoli lapsivuoteeseen 9.5.1887. Sikke oli hänen nuorin siskonsa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juhon vanhin poika Juho s. 3.1.1882, kuvassa vas. Kaino, Juho, Veikko, Stiina os. Savelius ja Oiva. Oikean puolimmaisessa kuvassa vasemmalta Oiva ja Olavi Pyykkö

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juhon poika Antti muutti 30 luvulla Talviaisesta ensin Viekijärven kirkonkylään ja sieltä Savolanvaaraan jonne hän rakensi pienen mökin. Mökki olil alunperin jostakin Koukokosken – Marjovaaran tien varrelta ja Antti kokosi sen Uudenkylän tien varteen.

 

 

 

Sieltä hän perheineen muutti 1939 Porttilaan, perhekuva 60- luvulta.

 

Comments are closed.