Karjalankannaksen Pyyköt

Kannaksella Pyyköistä löytyy mainintoja 1500 luvulta. 1700 luvulla heitä oli Muolaalla, Kivennavalla ja Raudussa, muihin kuntiin he ovat levinneet näistä haaroista.

Kivennavan Ylentelään muutti 1730 luvulla Heikki Ristonpoika Pyykkö, Risto nimenä esiintyy Muolaan Pyyköillä (Ilmottu) mutta he eivät ole samaa sukua. Heikin lähtöpaikkaa ei vielä tiedetä. Kivennavan Ylentelästä muutti 1820 luvulla Juho Pietarinpoika Pyykkö, Raudun Orjansaareen.

Raudun Kuninkaanselällä asui 1645 alkaen Yrjö Pyykkö, ensimmäisen kerran Pyyköt mainitaan Raudussa 1613.

Muolaalta löytyy myös kaksi Pyykön haaraa, joista ”alkuperäisiä” Pyykköjä edustava sukuhaara katoaa vuoden 1690 jälkeen. Klemetti Ilmottu muutti Perkjärveltä 1739 Pyykkölän kylään, Pyyköiltä autioksi jääneelle tilalle ja hänen sukunimensä muuttui myöhemmin Pyyköksi. Hänen jälkeläisiään lienevät kaikki Muolaan Pyyköt 1700 luvulta eteenpäin, suurimpina sukuhaaroina Taaperniemen ja Pällilän Pyyköt.

 

Kivennapa

Muolaa

Rautu

Comments are closed.